צעצועי מין בסרטים ובטלוויזיה בישראל: עדשה תרבותית
22
Dec
צעצועי מין בסרטים ובטלוויזיה בישראל: עדשה תרבותית
דצמבר 22, 2024
- אביזרי מין בסרטים ובטלוויזיה בישראל: עדשה תרבותית
- בנוף התוסס של הקולנוע והטלוויזיה הישראלים, אביזרי מין הופיעו מדי פעם, המשמשים גם כאמצעי נרטיבי וגם פרשנות תרבותית. מאמר זה בוחן את תיאורם של אביזרי מין בתקשורת הישראלית, ובוחן כיצד תיאורים אלה משקפים נורמות חברתיות משתנות, עמדות תרבותיות כלפי מיניות, ואת יחסי הגומלין בין מסורת למודרנה.
- הקשר היסטורי ורגישויות תרבותיות
- לישראל, על אוכלוסייתה המגוונת הכוללת חילונים, דתיים ורקעים אתניים שונים, יש מערכת יחסים מורכבת עם מין ומיניות. התיאור של אביזרי מין בתקשורת חייב לנווט בפסיפס התרבותי הזה:
-
תיאורים מוקדמים: בראשית ימיו של הקולנוע הישראלי התייחסו למין לעתים קרובות במידה של שמרנות. כאשר הופיעו אביזרי מין, זה היה בדרך כלל עבור אפקט קומי או כדי להדגיש טאבו חברתיים, כפי שניתן לראות בסרטים משנות ה-70 וה-80. למשל, ב"דיזנגוף 99" (1979), בבימויו של אבי נשר, יש התייחסות שובבה, גם אם קצרה, לאביזרי מין בהקשר של האווירה המשוחררת מינית של תל אביב של שנות ה-70.
-
שנות ה-2000 ואילך: עם המילניום החדש הגיע תפנית לכיוון דיונים פתוחים יותר על מין. בתקופה זו נראו סרטים ותוכניות טלוויזיה העוסקות בנושאים כמו הפרעות בתפקוד המיני, BDSM ואינטימיות זוגית, שבהם אביזרי מין שיחקו מדי פעם תפקיד.
- הופעות קולנוע וטלוויזיה בולטות
-
"סקס ועיר הקודש" - אמנם לא סרט מיינסטרים, אבל סדרה דוקומנטרית זו משנת 2003 של אורנה בן-דור ניב בשם "סקס ישראלי" עסקה ישירות בנושא המיניות בישראל, כולל דיונים סביב אביזרי מין וכיצד הם משתלבים נרטיב ישראלי של מין ומערכות יחסים.
-
"שתיסל" - בעוד שסדרת הדרמה החרדית אינה מציגה ישירות אביזרי מין, הצגתה של אינטימיות בהקשר דתי עורר שיחות על בריאות מינית ועוזרים להנאה בקהילות דתיות. ההצגה עוסקת בעקיפין בסוגיות הללו באמצעות דיאלוגים של אופי על ציפיות וסיפוק מזוגיות.
-
"האופה והיפה" - הסדרה הרומנטית הזו, שזכתה לתשומת לב בינלאומית בשל העיבוד המחודש שלה ל-ABC, מציגה בעדינות אלמנטים של חקר מיני, כולל רמזים לעזרים מודרניים לזוגיות, המשקפים את ישראל החילונית הליברלית יותר.
-
"פאודה" - בסדרה עמוסת האקשן הזו, בעוד שאביזרי מין אינם מרכזיים בעלילה, אזכורם או השימוש בהם יכולים לשמש כפיתוח דמויות, ולהראות צד קליל ואנושי יותר של דמויות המעורבות לעיתים קרובות במצבי לחץ גבוהים.
- השפעה תרבותית וייצוג
-
נורמליזציה וחינוך: הכללת אביזרי מין בנרטיבים עוזרת לנרמל שיחות על בריאות מינית והנאה. תוכניות כמו "Bonding" בנטפליקס, למרות שאינן ישראליות, עוררו השראה לדיונים גלויים דומים בתקשורת הישראלית על BDSM ועזרים מיניים.
-
הומור וסאטירה: פעמים רבות, ויברטורים משמשים לאפקט קומי, המשקף נטייה תרבותית להשתמש בהומור כדי להתייחס לנושאים רגישים. ניתן לראות זאת בקומדיות שונות, שבהן הסרבול או החדשנות של אביזרי מין הופכים למקור צחוק.
-
טאבו מול מודרניות: התקשורת הישראלית מרבה לשחק עם החיכוך בין ערכים מסורתיים לחיים עכשוויים. נוכחותם של אביזרי מין בסיפורים יכולה לשמש פרשנות למתח הזה, במיוחד בסרטים כמו "הסודות" (2007), החוקרים נושאים של אהבה אסורה והתעוררות מינית.
-
סקרנות תרבותית: ישנה סקרנות בולטת לחקור כיצד מתמודדים פלחים שונים בחברה הישראלית עם אביזרי מין, במיוחד בניגוד בין תל אביב העירונית, הליברלית והאזורים השמרנים יותר. זה מתואר לפעמים בתוכניות או בסרטים המתמקדים בהתנגשויות תרבותיות או פערי דורות.
- תפקידם של החלוצים
-
חנות "סקס כשר" של חנה בוטיץ': אמנם לא ישירות בקולנוע או בטלוויזיה, אך קיומה של חנות כזו, שנפתחה על ידי בתו של הרב שמולי בוטיץ', משקף קבלה תרבותית וסקרנות רחבה יותר לגבי צעצועי מין בהקשר של ההלכה היהודית, אשר השפיעה תיאורי תקשורת יהיו יותר מכילים וחינוכיים.
- מַסְקָנָה
- בסרטים ובטלוויזיה הישראליים, אביזרי מין עברו מהיותם התייחסות קומית או טאבו לאלמנט בעל ניואנסים של סיפור. הם משמשים לחקור נושאים של אינטימיות, שחרור ולעתים הדיסוננס התרבותי בין האוכלוסיות המגוונות בישראל. זה משקף שינוי חברתי רחב יותר לעבר פתיחות לגבי מין, אם כי תמיד עם עין לאיזון בין מסורת לבין רגישויות מודרניות. ככל שהתקשורת הישראלית תמשיך להתפתח, סביר להניח שהתיאור של אביזרי המין יהפוך למשולב עוד יותר, וישמש ברומטר לדיאלוג המתמשך במדינה על מין, זהות וחירות אישית.